velayati.ir

تعداد بازدید: ۱۰۵۹۱
پ
کد خبر: ۸۸۰
تاریخ انتشار: دوشنبه ۰۵ اسفند ۱۳۹۲ - 24 February 2014
در نشست خبری مشترک با رییس موسسه مطالعات بین‌المللی ژاپن

ولایتی: اراک و فردو، تعطیل نخواهند شد

رییس مرکز مطالعات استراتژیک مجمع گفت: ایران با تاکید بر حق استفاده صلح‌آمیز از انرژی هسته‌ای، فردو و اراک را تعطیل نکرده و سانتریفیوژها را هم کم نمی‌کند؛ با این حال در مذاکرات هسته‌ای با 1+5 هم‌چنان حضور خواهد داشت.
به گزارش ایسنا، دکتر علی‌اکبر ولایتی، مشاور مقام معظم رهبری در امور بین‌الملل عصر دوشنبه در نشست خبری مشترک با یوشیجی نوگامی، رییس موسسه مطالعات بین‌المللی ژاپن در پاسخ به سوال خبرنگاران در رابطه با صحبت‌های اخیر وندی شرمن، معاون وزیر خارجه آمریکا و موضع‌گیری‌های متفاوت او گفت: صحبت‌های او کاملا از موضع ضعف بود و تناقض‌های بسیاری با آن چه که در مذاکرات وین انجام دادند و آن چه در نزد رسانه‌ها و سفرشان به مناطق اشغالی داشتند، وجود داشت. البته برخی از صحبت‌های شرمن تکراری بود و موضع‌گیری‌های او هم شناخته شده و بدون پشتوانه‌ای است.
وی ادامه داد: از زمانی که مذاکرات بین ایران و 1+5 آغاز شد، تمام ناظران منطقه‌یی و بین‌المللی شاهد بودند که آمریکا با اصرار به دنبال از سرگیری مذاکرات و حل مساله هسته‌ای ایران بود، البته آن‌ها تمایل داشتند مسائل طبق خواسته آن‌ها جلو برود و حل شود. این در حالی است که جمهوری اسلامی ایران در مقابل زیاده‌خواهی‌های آمریکایی‌ها ایستاد و شاهد بودیم که آن چه در ژنو مورد تفاهم واقع شد، با صحبت‌ها و مواضع وزیر خارجه آمریکا و رییس جمهور این کشور کاملا متفاوت بود و این امر نشان می‌دهد که آن‌ها نیاز دارند در افکار عمومی به نوعی خود را برنده مذاکرات جلوه بدهند و از موضع ابرقدرتی که دیگر پشتوانه سابق را ندارد جلو برود.
مشاور مقام معظم رهبری در امور بین‌الملل با اشاره به تناقض رفتار برخی از مسوولان آمریکایی پس از مذاکرات هسته‌ای ایران با 1+5 تاکید کرد: آمریکا در افغانستان و عراق نشان داد که توان ایستادگی در برابر ملت‌ها را ندارد. هم‌چنین مقتدر بودن با تظاهر به اقتدار تفاوت دارد و علاوه بر این نکته مهم این است که جمهوری اسلامی ایران از ابتدای مذاکرات تا کنون تغییر مذاکرات نداده و در همان چارچوبی که مقام معظم رهبری تعیین کرده، مذاکره کنندگان ما حرکت کردند و هیچ امتیازی خارج از آن چه که قاعده مذاکرات و چارچوب تعیین شده آن مشخص کرده بود، ندادند و نخواهند داد.
ولایتی تاکید کرد: حق استفاده صلح‌آمیز از انرژی اتمی چیزی است که ایران بر آن تاکید دارد و قاطعانه می‌گویم که ایران سانتریفیوژها را کم نخواهد کرد، آب سنگین اراک را تعطیل نکرده و فردو را تعطیل نخواهد کرد و در عین حال مذاکرات را ادامه خواهد داد و هیچ‌گاه نسبت به مذاکرات رویگردان نبوده و با توجه به تلاشی که مذاکره‌کنندگان ما صورت می‌دهند، هم‌چنین کارآمدی ظریف و همکاران او باعث می‌شود که بی‌تردید، روند مذاکرات مورد قبول نظام پیش برود و ما امیدوار هستیم با امید خدا توفیق‌های لازم را به دست بیاورند و همان‌طور که می‌بینید بیش از آن که تبلیغات آمریکایی‌ها بر کشورهای دیگر برای همکاری با ایران موثر باشد، آشکار شدن مواضع هسته‌ای ایران موجب شده است تا کشورهای اروپایی، فرانسه، آلمان، روسیه، چین و امروز هم ژاپن برای از سرگیری مذاکرات و همکاری‌های اقتصادی و دیگر همکاری‌ها به ایران بیایند و این نکته‌ای است که به آمریکایی‌ها نشان می‌دهد که دیگر وضعیت ایران مثل سابق بازنخواهد گشت، حتی اگر فرازونشیب‌هایی را در روابط با سایر کشورها داشته باشیم.
به گزارش ایسنا، ولایتی هم‌چنین در رابطه با تحولات اخیر اوکراین گفت: حدود 10 سال پیش تا امروز به واسطه دخالت برخی از کشورهای غربی به ویژه آمریکایی‌ها در امور داخلی این کشور، وضعیت مردم اوکراین دچار آشفتگی شده است و اوکراینی که پس فروپاشی شوروی ثروتمندترین و مقتدرترین کشور در حوزه علمی بود، امروز دچار مشکلات عدیده اقتصادی برای مردم خود شده است.
وی ادامه داد: در حقیقت اوکراین میدانی برای زورآزمایی برخی کشورهای اروپایی و آمریکایی با روسیه شده است.
ولایتی با بیان این که روسیه روابط خود با اوکراین و وضعیت داخلی این کشور را جزء حریم اختصاصی خود می‌داند و هیچ‌گونه اغتشاش و اختلال در اوکراین را برنمی‌تابد، این نکته را علت اصلی مشکلات داخلی اوکراین خواند.
مشاور مقام معظم رهبری در امور بین‌الملل با تاکید بر این که مسائل داخلی اوکراین مربوط به ملت این کشور شده و کشورهای خارجی نباید در آن دخالت کنند، تاکید کرد: مردم این کشور می‌خواهند مستقل زندگی کرده و سرنوشت‌شان را به دست خود رقم بزنند. آن‌ها نمی‌خواهند برخی سیاستمداران کشورشان ابزار دست بیگانگان بشوند؛ هم‌چنین دخالت بیگانگان در این کشور باعث شده است که مردم با وجود داشتن وضعیت مناسبی در گذشته، امروز دچار اغتشاش و ناامنی بشوند که قطعا آمریکایی‌ها آغازگر این امر بوده‌اند.
او ادامه داد: پس از فروپاشی شوروی، پرژنسکی گفته بود که روسیه هنوز خیلی بزرگ است، بنابراین دخالت‌شان در چچن و داغستان را آغاز کردند. در هر صورت آن چه که در طراحی‌های مجموعه ناتو برای توسعه به سمت شرق وجود دارد، شامل دخالت در اوکراین هم می‌شود.
ولایتی با اشاره به مواضع جمهوری اسلامی ایران در قبال تحولات اوکراین گفت: ما معتقد هستیم که باید ملت اوکراین را به حال خودشان گذاشت و آن‌ها آزاد باشند تا سرنوشت خودشان را رقم بزنند، یعنی هر حکومتی که منتخب مردم است، در کشورشان روی کار بیاید و مجامع بین‌المللی به ویژه سازمان ملل از دخالت بیگانگان جلوگیری کنند؛ ولی متاسفانه سازمان ملل متحد به نوعی تحت تاثیر و نفوذ آمریکایی‌ها در این منطقه و سایر منطقه جهان است. این در حالی است که توقع می‌رود این سازمان حافظ امنیت و صلح جهانی باشد.
رییس مرکز تحقیقات استراتژیک مجمع تشخیض مصلحت نظام ادامه داد: تا جایی که به جمهوری اسلامی ایران مربوط می‌شود، مردم اوکراین باید فاقد از هر نوع دخالت خارجی خودشان سرنوشت‌شان را تعیین کنند.ولایتی هم‌چنین در رابطه با گفت‌وگو با رییس موسسه مطالعات بین‌المللی ژاپن در رابطه با مسائل سوریه گفت: بین ما در این رابطه گفت‌وگو شد و من اعلام کردم جمهوری اسلامی ایران از دولت و ملت سوریه و تمامیت ارضی این کشور حمایت کرده و آن را ادامه خواهد داد. هم‌چنین ما از شکل‌گیری یک گفت‌وگوی ملی بین دولت و معارضین دولت در صورتی که دست به سلاح نبرده باشند و مخالفت‌های خود را به صورت دموکراتیک با دولت مطرح کرده باشند، حمایت خواهد کرد.
او ادامه داد: ولی کسانی که در سوریه اسلحه به دست گرفتند و علیه ملت و دولت خود اقدام کردند، هم‌چنین از بیگانگان برای حضور در این کشور دعوت کرده و شرایط آن را فراهم کرده‌اند، اجازه دخالت در امور سوریه را نخواهند داشت و حقی برای گفت‌وگو نیز ندارند و تا زمانی که اساس گفت‌وگوهای ژنو بر نبود توازن و بی‌عدالتی استوار است، گفت‌وگوهای ژنو هم به جایی نخواهد رسید. البته ما در گذشته نیز این امر را پیش‌بینی کرده‌ بودیم.
ولایتی در پایان تاکید کرد: تا زمانی که گفت‌وگوهای ژنو بر مبنای گذشته ادامه یابد، به جایی نخواهد رسید زیرا عده‌ای مانند آمریکا خود را به ناحق در سوریه صاحب حق می‌دانند. در سوریه همانند اوکراین حق تنها متعلق به ملت سوریه است.
یوشیجی نوگامی، سفیر پیشین ژاپن در انگلیس نیز در دیدار عصر دوشنبه خود با ولایتی، رییس مرکز تحقیقات استراتژیک خاورمیانه که در این مرکز برگزار شد، در جمع خبرنگاران در رابطه با گسترش روابط ایران و ژاپن اظهار امیدواری کرد و آن را منوط به نتیجه مذاکرات هسته‌ای ایران با 1+5 دانست.
او ادامه داد: ما از مذاکرات ایران و 1+5 استقبال می‌کنیم و این مذاکرات می‌تواند مبادلات تجاری دو کشور را تسهیل ببخشد و ما منتظر حل مساله هسته‌ای ایران و رفع تحریم‌ها هستیم تا بخش تجاری ژاپن بتواند در ایران فعال بشود، زیرا تجار و بازرگانان ژاپنی به دنبال دور زدن تحریم‌ها نبوده و منتظر هستند که با رفع تحریم‌ها علیه ایران، مناسبات تجاری خود با ایران آغاز کنند.
رییس موسسه مطالعات بین‌المللی ژاپن با اشاره به همکاری ژاپن و ایران برای ساخت نیروگاه‌های هسته‌ای در ایران خاطرنشان کرد: این بحث نیز مشروط به نتیجه مذاکرات ایران و 1+5 است که اکنون در مورد چارچوب آن در وین به نتیجه رسیدند. در هر صورت این امر نیز منوط به نتیجه مذاکرات شده، ولی به امید خدا می‌توان امیدوار بود با فراهم شدن شرایط، در این مورد نیز بحث شود.
نوگامی در پاسخ به پرسشی مبنی بر این که آیا گفت‌وگوهای هسته‌ای با ایران و ژاپن انجام شده است؟ خاطرنشان کرد: مساله هسته‌ای در دستور کار ما نبود و ما به گفت‌وگوها در رابطه با مسائل سیاسی و امنیتی در منطقه آسیا و اقیانوس آرام پرداختیم.
وی افزود: همچنین در رابطه با مسائل سیاسی و امنیتی در منطقه خاورمیانه نیز به بحث و گفت‌وگو پرداختیم و به طور گسترده در رابطه با مناسبات دوجانبه ایران و ژاپن نیز صحبت کردیم.
نوگامی با اشاره به مذاکرات ایران با 1+5 گفت: کاملا واضح است مذاکراتی که در ژنو درخصوص مذاکرات هسته‌ای ایران جریان دارد، بر مناسبات ایران و ژاپن تاثیرگذار خواهد بود و امکان گسترش مناسبات بین دو کشور را فراهم خواهد کرد.
او ادامه داد: آن چه که در مذاکرات ژنو در مورد توافق هسته‌ای ایران انجام می‌شود، بی‌شک در آینده روابط ایران و ژاپن نیز تاثیرگذار خواهد بود. نه تنها در روابط دو جانبه ایران و ژاپن، بلکه بر دورنمای امنیت منطقه‌یی نیز تاثیر گذاشته و این مسائل نیز تحت تاثیر توافق ایران و ژنو خواهد بود.
رییس موسسه مطالعات بین‌المللی ژاپن خاطرنشان کرد: هرچند گفت‌وگو در رابطه با مذاکرات هسته‌ای در دستور کار ما قرار ندارد، ولی این امر پیش‌زمینه‌ای برای گسترش روابط است.
ارسال نظر
نام:
ایمیل:
* نظر:
پربیننده ها