velayati.ir

تعداد بازدید: ۱۸۰۵
پ
کد خبر: ۲۹۵۲
تاریخ انتشار: سه‌شنبه ۰۷ شهريور ۱۴۰۲ - 29 August 2023
مصاحبه دکترولایتی با خبرگزاری المیادین

کسانی که تلاش می‌کنند کشور دیگری را منزوی کنند در درجه اول حصاری دور خود کشیده‌اند

دکتر علی‌اکبر ولایتی مشاور مقام معظم رهبری در امور بین الملل طی مصاحبه با شبکه خبری المیادین به بررسی موضوع عضویت جمهوری اسلامی در پیمان بریکس پرداخت

در ادامه مشروح این مصاحبه را می‌خوانید:
 

آیا می‌توان عضویت ایران در بریکس را نشانه‌ای مبنی بر شکست سیاست انزوای ایران دانست؟ چگونه عضویت در بریکس می‌تواند به پروژه انزوای ایران پایان داده و یا آنرا تضعیف کند؟

البته این سئوال درست نیست و جمهوری اسلامی ایران هرگز در انزوا نبوده است و ارتباطات و تعاملات خود را با کشور‌های مختلف و در قالب‌های متنوع دنبال کرده است و به ویژه با اتخاذ سیاست نگاه به شرق و همسایگان که مورد تاکید رهبر معظم انقلاب بوده و دولت نیز با جدیت آن را دنبال می‌کند، شاهد تحولات جدی منطقه‌ای و بین المللی در این زمینه بوده ایم. امروز شاهد این حقیقت هستیم که سیاست‌های آمریکا و متحدانش که به دنبال انزوای جمهوری اسلامی ایران بودند به شکست انجامیده است و این سیاست‌های شکست خورده با عضویت رسمی ایران در سازمان شانگ‌های و اکنون با ورود به سازمان بریکس مشخص‌تر شده است و  کشور‌های منطقه به دلیل اتخاذ سیاست‌های متفاوت در سیاست خارجی خود نیز از سویی کمتر به آمریکا اعتماد می‌کنند و از سوی دیگر نوعی سیاست نگاه به شرق و ایجاد اتحاد و همکاری بیشتر با کشور‌های منطقه را سرلوحه سیاست خارجی خود قرار داده اند؛ بنابراین سیاست انزوای ایران حتما شکست خورده است و حتما کسانی که تلاش می‌کنند کشور دیگری را منزوی کنند در درجه اول حصاری دور خود کشیده اند. جمهوری اسلامی ایران از ابتدای انقلاب تا به امروز تحت محاصره اقتصادی و سیاسی بوده است، ولی کسی نمی‌تواند ادعا بکند که ایران به واسطه تصمیم آمریکا و حامیان آن منزوی شده و هیچ ارتباطی اعم از اقتصادی و غیر اقتصادی با دنیا غیر از خودش ندارد؟!

آمریکایی‌ها و متحدان آن از ابتدا به غلط تلاش کرده اند که کلمه انزوا را برای ایران به کار ببرند که ناکام بوده اند. البته باید تاکید نمایم که امروز ایران در این اعتباری که کسب کرده، ارتباط رسمی اش با دنیا نیز توسعه بیشتری یافته است.

در خصوص اهمیت بریکس باید توجه کرد که این گروه به دلیل دارا بودن نیمی از جمعیت جهان از ظرفیت و پتاسنیل اقتصادی بالایی برخوردار است و از این سو ایران می‌تواند نقش مهمی در ایجاد ظرفیت جدید و  توسعه ارتباط با کشور‌های عضو و گسترش تعاملات اقتصادی و سیاسی  برقرار نماید و انزوای تبلیغ شده و ادعایی توسط آمریکائی‌ها و غربی‌ها در مورد ایران نتیجه‌ای برای دشمنان نداشت.

 تاثیر عضویت همزمان ایران و برخی دیگر کشور‌ها مانند عربستان و امارات متحده عربی و مصر در بریکس چیست؟ آیا این رخداد می‌تواند بازتاب مثبتی بر وضعیت روابط منطقه‌ای کشور‌های غرب آسیا داشته باشد؟

حضور قدرت‌های اقتصادی مانند روسیه و چین و هند در بریکس خود تایید کننده این نکته است که مشارکت و عضویت جمهوری اسلامی ایران در این گروه، جایگاه سیاسی و اقتصادی ایران را ارتقاء داده است و یکی از اثار عضویت، همانطور که اشاره شد می‌تواند در بی اثر کردن تحریم‌ها باشد. عضویت ایران در بریکس نشان دهنده عزم جمهوری اسلامی در برقراری ارتباط سازنده با دنیا است و طرح منزوی سازی که امریکا و استکبار جهانی همیشه به دنبال ان بودند را با شکست مواجه کرده است. جمهوری اسلامی ایران امروز مقتدرتر از گذشته و با دیپلماسی فعال در همه حوزه‌ها نقش بسیار سازنده و مثبت خود را در منطقه و جهان ایفا می‌کند.
نکته حائز اهمیت این است که با شکل گیری قطب‌های جدید قدرت در جهان و قدرت‌های بزرگ منطقه‌ای و حضور این کشور‌ها در کنار یکدیگر می‌تواند در ضعیف شدن و خاتمه دادن به محوری بودن دلار موثر باشد و این موضوعی است که بیش از گذشته شاهد آن در عزم و اراده کشور‌ها هستیم.
 این اتفاق نشان دهنده نوعی همکاری و همبستگی جدی‌تر در میان کشور‌های مطرح شده و جمهوری اسلامی ایران است و بدیهی است روابط دو جانبه که در منطقه رونق گرفته را تقویت خواهد کرد.

موضع امریکا نسبت به این تحولات را چگونه ارزیابی می‌کنید؟ از دید شما امریکا چه اقداماتی را برای کاهش سرعت توسعه روابط ایران با قدرت‌های نوظهور جهان انجام داده است و در مقابل پاسخ ایران به این اقدامات چیست؟

حتما آمریکایی‌ها از این پدیده‌های جدید و موضع روابط و سیاست خارجی ایران با کشور‌های منطقه خوشحال نیستند و دشمنی خود را ادامه خواهند داد. این اقدام و عضویت ایران در بریکس نیرنگ امریکا را که بعد از جنگ جهانی دوم دلار را جانشین طلا کرد و بر دنیا تحمیل نمود در جلوی چشم ناظرین اقتصادی تضعیف، بی اثر و کم رنگ خواهد کرد.
بریکس در حال توسعه نهاد‌های داخلی خود برای یکپارچگی و افزایش قدرت موثر اقتصادی در سطح جهانی است. هدف اولیه این نهاد‌ها حمایت از پیشبرد برنامه‌های توسعه‌ای اعضا و تقویت جایگاه منطقه‌ای و بین المللی آنهاست. تاسیس نهاد‌های مالی مستقل از نهاد‌های غربی را می‌توان مهم‌ترین موفقیت بریکس در پیشبرد همگرایی و مهم‌ترین مزیت آن در ساختار جدید اقتصاد جهانی دانست.
یکی از مزایای پیوستن به گروه بریکس به خصوص برای ایران بهره مندی از ظرفیت بانک کشور‌های بریکس تحت عنوان بانک توسعه نوین است. این بانک که از آن به عنوان یک بانک توسعه چند ملیتی یاد می‌شود، دارای یک سامانه اعلام پرداختی برای کشور‌های عضو می‌باشد که جایگزین سامانه مالی ارتباطات بین بانکی جهانی یعنی سوئیفت خواهد بود.
یکی دیگر از اهداف بریکس انفصال از دلار به عنوان ارز مورد معامله در تجارت جهانی و تشکیل صندوق ذخیره ارزی بین المللی بر اساس ارز کشور‌های عضو است. عضویت  دائم جمهوری اسلامی ایران در گروه اقتصادی نوظهور جهانی یعنی بریکس، فرصت مهمی را برای توسعه تجارت خارجی و هم پیوندی با بازیگران بزرگ در اقتصاد جهانی فراهم می‌آورد و می‌بایست از این فرصت‌ها به خوبی بهره برداری کرد.
یکی از مهم‌ترین اهدافی که در دستور کار بریکس قرار دارد مسئله دلار زدایی از تبادلات بین المللی بین اعضاست. اکنون نزدیک به ۸۰ سال از نظام پولی «برتون وودز» به عنوان یکی از توافقات مهم کشور‌های بزرگ جهان در سال ۱۹۴۴ می‌گذرد، توافقی که به واسطه آن دلار به عنوان ارز ذخیره جهانی به رسمیت شناخته شد و در واقع با امضای این توافقنامه یک نظام جدید پولی در جهان ایجاد شد که در آن به جای طلا از دلار به عنوان ارز معتبر بین المللی استفاده می‌شود. از همان زمان آمریکا در عرصه اقتصاد جهانی جایگاه خود را تثبیت کرد، ولی رفته رفته با گذشت زمان و با خروج جهان از نظام تک قطبی به نظام چند قطبی، قدرت دلار نیز کاهش پیدا کرد و تا  امروز که با ایجاد سازمان‌هایی مانند شانگ‌هایی و بریکس کشور‌های قدرتمند منطقه سعی در ایجاد یک نظام اقتصادی جدید هستند و این کار نیز با موفقیت در حال انجام است.

ارسال نظر
نام:
ایمیل:
* نظر:
آخرین اخبار
پربیننده ها