سازشناپذيرى امام(ره) از دیدگاه ولایتی/واکنش تاریخی امام به سلمان رشدی
دکتر علی اکبر ولایتی در بخشی از سخنرانی خود در جمع دانشجويان مسلمان خارجىِ مقيم ايران در مدرسه علميه امام خمينى در 7 آبان 1377 درباره ویژگی تسليمناپذيرى امام سخن گفت.
به گزارش پایگاه اطلاع رسانی دکتر علی اکبر ولایتی، مشاور مقام معظم رهبری در امور بین الملل گفت: يكى از مهم ترين ويژگى هاى امام، تسليم ناپذيرى و سازش ناپذيرى ايشان در مقابل فشارهاى داخلى و خارجى در حفظ اصول بود. اگر ايشان به چيزى معتقد بودند، پاى آن مى ايستادند. نمونه اش جنگ ايران و عراق بود. امام مى فرمودند بالاخره بايد مشخص بشود چه كسى حمله كرده است و متجاوز متنبه شود. از داخل و خارج امام را تحت فشار مى گذاشتند تا ثبات و پايدارى امام براى دفاع در برابر تهاجم عراق سست شود. البته مردم عراق مقصر نبودند، امريكايى ها و عواملشان عراق را به حمله وادار كردند. ثبات امام موجب شد كه ما در جنگ پيروز شويم.
بارها شاهد پيش نهادهاى گوناگون بوديم، اما امام در مقابل همه پيش نهادهاى سازش مى ايستاد. در مورد سلمان رشدى نيز واكنش ايشان تاريخى بود، بسيارى را بيدار كرد و به بسيارى ديگر شجاعت داد؛ درواقع، جهان اسلام را بيدار كرد.
من از نزديكان امام، با واسطه، شنيدم كه وقتى امام اين موضوع را شنيدند و فتوا دادند، در اتاق خود قدم مى زدند و مى گفتند دريغ از جوانى؛ يعنى اگر خود من جوان بودم، مى رفتم و با سلمان رشدى مى جنگيدم. اين صلابت امام را در دفاع از ارزش هاى اسلامى نشان مى دهد. بازتاب واكنش امام در جهان اسلام مشهود است و نهضت مقابله با توهين به مقدسات اسلام در جهان جدى است.
بعد از سلمان رشدى، ريشه اين گونه توطئه ها برچيده شد. آن ها قصد داشتند از اين طريق، ارزش هاى اسلامى را پوچ جلوه دهند. اينان در عالم خودشان و در عالم مسيحيت هم اين كار را كردند و عليه حضرت مسيح فيلم ساختند؛ فيلم وسوسه مسيح را ساختند، كه بسيار موهن بود. به اين سبب كه آن جا دل سوزى ندارد و متأسفانه رهبران محافظه كار مسيحيت فقط به فكر حفظ مزارع و درآمدهاى خود هستند. پاپ با ديدن چنين اهانتى به ساحت مقدس حضرت عيسى بايد واكنش شديدى نشان مى داد. امام اين طور بود و در واقع هر حركت ايشان در دنيا الهام بخش بود. سلمان رشدى شروع بود، ولى خاتمه نبود و اگر واكنش امام نبود، حتمآ هر روز شاهد قضيه جديدى بوديم.
برگرفته از: سخنرانى دکتر ولایتی در مدرسه علميه امام خمينى، 7 آبان 1377
منبع: کتاب حرفی از هزاران (مجموعه مقالات، گفتگوها و سخنرانیها) دکتر علی اکبر ولایتی، انتشارات امیرکبیر،1390، ص 461